WebShopé!
Košarica Ukupno: 0 0kn

Što je Stipino?

“Malo poljoprivredno gospodarstvo u Baranji koje se bavi proizvodnjom voća, povrća i preradom istih. Čarobno mjesto u kojem možete odsjesti, pojesti, odmoriti, prespavati ili ponešto i naučiti na nekoj od radionica.”A kako je sve to nastalo, možete pročitati ispod.

Roditelji su mi pravnici, pa se očekivalo kako ću nastaviti njihovim stopama. No, budućnost mi je bila drugačije zacrtana. Još kao dijete bio sam hiperaktivan zbog čega mi je baka, koju sam od milja zvao baba, često znala reći: „Neće vam on bit' pravnik, previše je živ! On mora rad't! Ja'b rekla da će bit' agrikola (poljoprivrednik)!“.

Kada su me „otrgnuli“ od babe, najmudrije osobe u cijelom Svemiru, započeo je moj život u gradu i planiranje karijere budućeg pravnika. No, nakon nekoliko godina provedenih u studentskim klupama, tijekom kojih sam radio i većinu poslova vezano uz računala, shvatio sam kako me baš pravo od svega najmanje zanima. Tako se nehotice obistinilo babino proročanstvo.

Who knew. The Baba was right...

Za jabuke sam se odlučio 2008. nakon šestomjesešnog istraživanja što posaditi. Zvijezde su mi se „poklopile“ jer je obitelj u vlasništvu imala komad zemlje u Baranji. Osnovao sam OPG i poput pravog kreativca nazvao ga, a kako drugačije nego – Stjepan Dumančić. Nisam imao pojma da ga mogu nazvati kako hoću ☺

Prve jabuke ikad

U voćnjak sam zakoračio nakon položenog ispita za voćara i tada se suočio s istinom kako ću još jaaaaaakoooo puno morati učiti i to samo o jabuci! S prvim plodovima „ubrao“ sam i prve probleme, kako to prodati. Za početak sam se odlučio za najjednostavniju varijantu, jabuke sam spremio u drvene gajbe i dostavio ih prijateljima i rodbini. Shvatio sam kako ljudi, zapravo, ne znaju koje su to sorte. Iskreno, ni ja do tada nisam znao da postoji čak preko 10.000 sorti jabuka.

Volem jabuke al ne baš tol’ko!

Da bi prodao tu posebnu jabuku, trebao sam smisliti marketing za njih i ljude upoznati sa jabukom, njenim bojama i specifičnim okusima. Tada, 2009. godine, nastaje projekt “Volim Jabuke”. Prva stvar je, naravno, napraviti vrhunski video :) a šta drugo?? :)

Nakon prvih jabuka i prvi digitalni plod 2009.

Bio je plan odmah poslije videa napraviti i portal, međutim 2010. je bila super kišna i potopila mi je voćnjak! Od 12.000 stabala, 3.000 se osusilo.

Demotiviran i raspižđen, nisam imao volje za pokretanje portala za jabuke. Imao sam dosta loše jabuke i radi problema u voćnjaku, odlucio sam praviti sok i ocat. Kako sam naišao na pozitivan odjek soka i octa, vratio se entuzijazam te 2011. nastaje prvi portal o jabukama, Volim Jabuke!

Uz sve to, osvojim i nagradu za najbolju stranicu u Hrvatskoj na VIDI Web Top 100! Znači, moja stranica je bila bolja od Plive, Podravke i sličnih giganata u branši prehrana i zdravlje. Heeej, Volim Jabuke stranica, tamo nekog agrikole iz tamo nekog sela iz tamo neke Baranje!

Čaša vina u jednoj ruci, a u drugoj “Oskar” za najbolji web 2011:)
Apple Vs. Volim Jabuke - Zanimljivost: Znate li da sam svojim djelovanjem oko jabuka zaokupio pozornost Applea? Naime, u logotipu Volim Jabuke je bila zagrižena jabuka ali s druge strane. I kako sam htio zaštiti trademark iliti brend, javili se ljudi iz Applea i osporili me dok ne promijenim logo! Žao mi je što nisam stvari odveo na sud. Bilo bi baš fora. Pravni predstavnici Applea (njih 40) protiv poljoprivrednika u Belom Manastiru! :)

No anyhoo, entuzijazam se nastavio, te smo imali novih ideja, pa smo to išli realizirati. Kaže frend: “Pones’ tonu jabuka u ZG i ne pitaj ništa.” A ja kao poslušan dečko, ponesem tonu jabuka kao da je 5 kilograma :)

Ova dva spota su se snimala oko 12 sati! Moje je bilo donijeti tonu jabuka. I odnijeti ih na 4. kat. I spustiti ih dolje. I odnijeti u skladiste, napuniti kadu i opet kad je sve zavrsilo, pokupiti ih i nositi nazad za Osijek.

2012. je bila brrrrrutalna! Prvo je cijeli voćnjak spržio mraz i ostalo mi je jako malo jabuke, da bi mi kobnog dana 18.4.2012. Izletio kombi iz sporedne ulice i skoro me ubio. Da sam bio u manjem autu, sigurno bih ostao bez glave!

Do 2014. Godine na području Osijeka dostavljao sam jabuke, sokove i ocat i radio brojne akcije u sklopu Volim Jabuke kako bih upoznao svekoliko pučanstvo sa raznim sortama. Međutim osjetio se pad u kupnji i u novčanoj moći Slavonaca. Tada sam se odlučio krenuti sa prodajom na moru.

ZANIMLJIVOST: Guerilla marketing - dijeljenje jabuka u Osijeku. Zacrtao sam si da ću podijeliti 500 kg svake sorte u Osijeku. Svaka osoba dobije jednu jabuku i letak o Volim Jabuke kako mogu naručiti. Sve je ok dok je bila Gala, Fuji i Pink Lady, a kad je čudo od Top Reda došlo na red… :) Inače jabuka u prosjeku oko 350g dok su ostale jabuke oko 180g., izrazito zagasite crvene boje a još smo ih i uglancali… Stalni su komentari bili GMO jabuka, umjetna jabuka, makni to od mene i sl. :)

U međuvremenu, uz voćnjak, unazad 5 godina eksperimentirao sam i sa vrtom i uzgojem različitog povrća (paprike, patliđani i 50-ak vrsta rajčica) te sam počeo proizvoditi i ajvar. Posadio sam tu i šljive, kruške, maline, kupine, trešnje, breskve, nektarine, jagode i marelice.

Kako su kupci prepoznali kvalitetu, počeli su tražiti još proizvoda. Najčešće pitanje bilo je “Imaš li još nešto u ponudi?”. Potražnja je bila sve veća i veća, a ja sam odlučio ispuniti njihove želje.

Kako se zbog ljubavi prema novim iskustvima asortiman proizvoda širio, projekt i stranica Volim jabuke više nisu mogli zadovoljiti moje potrebe i potrebe tržišta. 2016. nastaje ideja za novi brend koji će obuhvatiti sve proizvode (jabuke, sok, ocat, pekmeze, ajvar i kuhani paradajz) i usluge (najam kuće za odmor, jezera i nadstrešnice za druženje u sklopu imanja) pod jednostavnim nazivom Stipino - Samo domaće, iz Baranje.

A za dalje? Tko zna, bit će što bude. Pratite me i doživjet ćemo to sve skupa :)

Vaš proizvođač,
Stipe Dumančić